23 Sep
23Sep

Какво е италианска декоративна мазилка?

Италианската декоративна мазилка обикновено е тънък фурнир от гасена варова замазка, смесена с мрамор, кварц или каолин и оцветена с пигмент. Мазилката се нанася по различни начини, за да се произведат елегантно изпъстрени стени и тавани, особено тези, които се намират в днешна Северна Италия. Използването на мазилка по този начин е очевидно в цялата област през цялото последно хилядолетие.

История на венецианската мазилка

Около 1500-те строители във Венеция, опитвайки се да направят сградите възможно най-леки, за да не потънат в калта, лежаща в основата на този град, подобрена варова мазилка с мраморен прах, за да симулира външния вид на мрамора без тежестта.

Варовата мазилка е сред най-старите строителни материали, познати на човечеството; има доказателства за употребата му от 9500 години в района на днешна Йордания. По-късно е известно, че римляните го използват смесен с мраморен прах като фино нанасяне върху по-едър варов и пясъчен инерт, не по-различен от техниката, използвана днес от нас. Продължава да се използва гасена варова шпакловка през цялото средновековие.

Номенклатура на италианските мазилки

Няма стандартизирана система за именуване, прилагана за производството на италиански декоративни мазилки. Имената могат да се отнасят до композиция, стил или да са просто брандиране или някаква комбинация от трите. По-нататъшно объркване идва от употребата на термина „венециански“ за всички видове и техники на декоративна мазилка.

В САЩ венецианската мазилка включва както чиста гасена вар, така и варови мазилки, модифицирани с акрилни полимери. Модифицираните мазилки са много издръжливи, но трябва да се пазите от някои „венецианци“, които се предлагат в големите магазини за домашно обзавеждане с намаление или магазините за боядисване, тъй като те може да нямат много общо с действителната италианска мазилка. В някои случаи продуктът може да няма никаква вар или мрамор, и дори терминът мазилка може да е погрешно наименование. В Италия венецианският или гипсов венециански е един особен вид мазилка и техника на нанасяне. Нито една истинска италианска мазилка не изисква восък или уплътнител по причини, различни от украса.

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван на уебсайта.